Vinkkejä taulun kiinnitykseen

Tästä artikkelista löydät vinkkimme, kuinka taulun kiinnitys kannattaa tehdä erilaisiin materiaaleihin. Jatka lukemista ja ota vinkkimme käyttöösi.

Taulua kiinnitettäessä seinään, ensimmäisenä tulee huomioida seinämateriaali. Mitä materiaalia seinä on, mikä on sen ikä sekä mikä on seinän vahvuus ja koostumus. On myös huomioitava ripustettavien taulujen paino, koko ja muoto.

Seinäkiinnittimien tulee olla niinikään riittävän tukevia, mikä tarkoittaa, että on valittava huolella kiinnitysmateriaalin koostumus ja laatu. Näiden lisäksi on myös hyvä tarkistaa ripustettavien taulujen oma ripustusmekanismi. Onko ripustuslanka hyväkuntoinen ja riittävän vahva? Pitääkö langan kiinnitykset, onko niiden asennus ideaalisella kohdalla?

Taulun kiinnitys ilman reikiä – ripustuskiskot avuksi

Jos haluaa välttää reikien poraamisen seiniin tai jos on tarve muuttaa taulujen paikkoja tai vaihtaa tauluja toisiin, on mahdollista asentaa tai asennuttaa seinien kattorajaan ripustuskiskot. Joissakin taloyhtiöissä saattaa olla myös kiellettyä tehdä reikiä poralla seinään, joten tällöin ripustuskiskot ovat mainio tapa taulujen ripustukseen. Ripustuskiskoihin taulut ripustetaan siimalankaan kiinnitettyihin koukkuihin. Meiltä saat tämän palvelun, joten ota rohkeasti yhteyttä.

Ripustuskisko on litteä, yleensä valkoiseksi maalattu alumiinilista. Lista kiinnitetään poraamalla ja ruuvaamalla seinään istukat noin puolen metrin välein. Istukoihin painetaan kisko, jonka alareunassa olevaan hahloon tuikataan liukuva siimapidike. Siimaan voi kiinnittää yhden tai useamman taulun. Isot taulut kiinnitetään mielellään kahdella siimalangalla. Ripustuskoukkuja on saatavana erilaisia tarpeen mukaan.

Taulun kiinnitys puuseinään

Jos seinämateriaali on puuta, ripustusruuveilla ja -koukuilla kiinnitys käy helposti ruuvaamalla sopivan kokoinen ja muotoinen ruuvi seinään. Huomioi tässä taulun paino, jotta ruuvi tai koukku kestää taulun painon. Taulun kiinnittäminen puuseinään on mahdollisesti helpoin seinämateriaali ja joskus se käy täysin ilman työkaluja.

Taulun kiinnittäminen kipsilevyyn

Taulua kiinnittäessä kipsilevyyn oivallinen apu on x-koukku, jos taulu on pieni ja kevyt. Isompiin ja painavampiin kipsilevyihin ripustettaviin tauluihin löytyy ripustusruuveille sopivia kantaosia.

Taulun kiinnitys kiviseinään

Ripustaessa taulua kiviseinälle, kannattaa ruuvikoukut kiinnittää aina poraamalla. Muoviset koukut eivät ole tarpeeksi tukevia kuin hyvin pienille tauluille. Emme suosittele niiden käyttöä ‘kiviseinällä’, koska ne voivat saada seinästä liian heikon otteen asennettaessa ja myös seinämateriaali voi olla haurastunutta, ja pienikin rasitus vuosien kuluessa saattaa lohkaista ripustuskohdasta palasen. Vahinko voi muodostua suureksi.

Vinkkejä taulujen sijoitteluun seinälle

Taulujen sijoittelutapoja voi olla yhtä monta kuin ripustajaakin. Kannattaa, jos mahdollista, sijoittaa taulut kohtuullisen luovasti ilman tiukkaa systeemiä. Omat silmät ovat paras ohjaaja. Sijoittelussa voidaan hakea erilaisia linjoja ja rytmejä taulujen kokojen, teemojen, värien ja myös sisustuksen mukaan.

Suunnittelussa tarvitaan mielellään kaksi henkilöä, toinen pitämään taulua aiotussa kohdassa ja toinen hyväksymään paikka ja merkkaamaan kohta. Jos kuitenkin joutuu yksin työskentelemään asian parissa, niin esimerkiksi maalarinteippipalasilla voi merkata paikan ja arvioida kauempaa paikan sopivuus. Jos on kysymys kaikkien taulujen uudelleen ripustamisesta, niin paras tapa on aloittaa sijoittelu laittamalla taulut lattialle nojaamaan seinään aiotulle paikalle. Tällöin on mahdollista arvioida tulosta ja vaihtaa vielä taulujen paikkoja, vaikka moneen kertaan.

Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon tauluja kiinnittäessä?

Taulujen ja myös peilien koot, muodot ja painot vaihtelevat suuresti. Kookas ja painava taulu vaatii erityishuomiota ripustettaessa. Materiaalien pitää olla kaikin puolin vankkoja ja kestäviä. Suosittelemme tällöin käytettävän vahvistettua sahareunaripustusta. Se tarkoittaa, että vähintään molempiin yläkulmiin, joskus myös keskelle yläreunaa, asennetaan vinot sahalaitaripustinlevyt. Hyöty tulee esille siinä, että taulu ei liiku paikaltaan ja se on helppo saada täysin vaakasuoraan seinälle. Sahalaitaripustimet toimivat erinomaisesti myös, kun kyseessä on pitkulainen taulu. Tällöin estetään taulun liikkuminen seinällä ja valahtaminen kallelleen.

Teemme kehyksiä maalauksiin ja muihin kehystettäviin esineisiin Helsingin Ullanlinnassa. Lue lisää kehyksistä ja kehystyksestä tai ota yhteyttä meihin!

Ota yhteyttä